Измина близо година от първото ми посещение в сградата на Централната софийска минерална баня, но въздействието на архитектурното ѝ великолепие от тогава, усещам при всяко поредно посещение. Прекрачиш ли прага, интериорът те грабва и впечатлява с елегантните и ажурни парапети и канделабри от ковано желязо, витите стълби, запазените керамични настилки  и мозайки.

Този път задачата ни бе да проектираме интериор в една от залите предназначена за ретро кафене. Да проектираш пространство в сграда обявена за високохудожествена и културна ценност от национално значение е голяма отговорност, но и предизвикателство. Заедно с  моята колежка Христина Иванова (Unicato Design Studio) се впуснахме в игра с миналото, във времето от началото на XX век, когато изкуството, архитектурата и модата са били повлияни от стила сецесион–изключително орнаментален и декоративен стил, повлиял и при проектирането на сградата. Идеята ни бе, да създадем пространство, което леко и непринудено да се впише в цялостния  интериор на бившата Баня, място с характер и душа, носещо връзката с красотата на миналото.

 

camera 01

 

 

camera 2

 

Правилната  геометрия на помещението, остъкленият  покрив, осемте  колони и  положен камък  по стените и пода, бяха архитектурната база на проекта. Помещението беше потопено в обилна светлина. За да я смекчим и превърнем в мека и деликатна, проектирахме слънцезащитна конструкция от ковано желязо, частично покрита с текстил.  Хладното излъчване на камъка, стоплихме добавяйки  естествения  фладер  на дървото за лице на бара, рукванда, както и за ажурните панели по стените. Текстилните дамаски на част от меката мебел, допълниха усещането за уют и комфорт в пространството.

 

5

 

 

camera 4

 

 

10

 

Пожелаваме си Ретро кафенето в сградата на Централната софийска минерална  баня, да се превърне в притегателна точка за ценителите на добрата среда и приятна атмосфера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Проблем - решение arrow-right
Next post

arrow-left Апартамент в Шумен
Previous post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.